دادههایی هستند که در قالب یک یا چند متغیر خاصی در طول زمان رخ میدهند. به عبارت دیگر سری زمانی، مجموعهای از مشاهدات است که بر حسب زمان مرتب شده باشند.
ب) دادههای مقطعی
دادههایی هستند که در یک مقطع مشخص از زمان محاسبه و جمعآوری می شوند. به عنوان مثال، اگر متغیر SDA برای 100 شرکت و در یک مقطع خاصی از زمان (مثلا سال 1385 ) جمع آوری گردد، این دادهها را مقطعی گویند. در این حالت تعداد مشاهدات (N) برابر 100 است.
ج) دادههای تابلویی
دادههایی هستند که از ترکیب دو دسته دادههای سری زمانی و مقطعی حاصل می شود. در بسیاری از موارد محققین از این روش برای مواردی که نمی توان مسائل را به صورت سری زمانی یا مقطعی بررسی کرد و یا زمانی که تعداد دادهها کم است استفاده می کنند. ادغام دادههای سری زمانی و مقطعی و ضرورت استفاده از آن بیشتر به خاطر افزایش تعداد مشاهدات و بالا بردن درجه آزادی است. زیرا در بررسی امکان دارد تعداد مقاطع زیاد و دورههای زمانی کم باشد و یا برعکس تعداد دورههای زمانی نسبتا زیاد و تعداد مقاطع کم باشد. در این صورت تعداد مشاهدات (n ) برابر است با تعداد سالهای مورد نظر (t ) ضرب در تعداد دادههای مقطعی در یک سال (n ) .در این تحقیق از تکنیک دادههای تابلویی استفاده شده است.
3-9 – 1 – 1 مزایای استفاده از داده های تابلویی
استفاده از دادههای تابلویی دارای مزایای فراوانی است. در ذیل پارهای از این مزایا معرفی می گردد:
1- از آن جایی که دادههای تابلویی به افراد، بنگاه ها، کشورها و … طی زمان ارتباط دارند، وجود ناهمسانی واریانس در این واحدها محدود میشود. تکنیک های تخمین با دادههای تابلویی می توانند این ناهمسانی واریانس را با متغیرهای تکی خاص مورد بررسی و ملاحظه قرار دهند.
2- با ترکیب مشاهدات سری زمانی و مقطعی، دادههای تابلویی با اطلاعات بیشتر، تغییرپذیری بیشتر، هم خطی کمتر میان متغیرها، درجات آزادی بیشتر و کارایی بیشتر را ارائه می نمایند.
3- دادههای تابلویی، چارچوب مناسب برای تحلیل کلی دادهها فراهم نموده و در حذف یا کاهش خطای برآورد نقش مهمی را ایفا می نمایند.
4- دادههای تابلویی، تأثیراتی را که نمیتوان به سادگی در دادههای مقطعی و سری زمانی مشاهده کرد، بهتر معین می کنند.
5- دادههای تابلویی ما را قادر می سازد تا مدلهای رفتاری پیچیدهتر را مطالعه کنیم.
بطور کلی باید گفت دادههای تابلویی تحلیلهای تجربی را به شکلی غنی میسازند که در صورت استفاده از دادههای سری زمانی و مقطعی این امکان وجود ندارد (گجراتی ، 1385).
3-9-2 تجزیه و تحلیل همبستگی
تحلیل همبستگی ابزار آماری است که به وسیله آن می توان درجه ای که یک متغیر به متغیر دیگر از نظر خطی مرتبط است را اندازه گیری کرد که معمولاً با تحلیل رگرسیون بکار می رود،در همبستگی درباره دو معیار بحث می شود: ضریب همبستگی و ضریب تعیین.(آذر و مومنی،1385).
3-9-2-1 ضریب همبستگی
برای تعیین شدت هبستگی بین دو متغیر X و Y بهتر است شاخصی مورد استفاده قرار گیرد که به واحدهای اندازه گیری دو متغیر بستگی نداشته باشد.شاخص مذکور R است که شدت رابطه بین دو متغیر و نوع رابطه (معکوس و مستقیم) را نشان می دهد.اندازه ضریب همبستگی همواره بین 1+ و 1- می باشد ضریب همبستگی 1+ رابطه مستقیم و کامل و ضریب هبستگی 1- رابطه معکوس و کامل می باشد.اگر
باشد رابطه مستقیم و ناقص و اگر باشد رابطه معکوس و ناقص می باشد و اگر R = 0به معنی عدم وجود رابطه است.
3-9-2-2 ضریب تعیین
ضریب تعیین توان دوم ضریب همبستگی است و شاخصی می باشد که مشخص می کند چند درصد از تغییرات متغیر وابسته توسط متغیر مستقل بیان می شود R2 ویژگی های مثبت و کوچکتر از یک بودن را دارا می باشد.در حالت برازش کامل رگرسیون که معمولاً اتفاق نمی افتد R2 برابر با یک و در حالت عدم ارتباط بین متغیر وابسته و مستقل برابر صفر می باشد.بطور کلی هرچه مقدار این ضریب به یک نزدیکتر باشد نشان دهنده برازش بهتر مدل خواهد بود.
3-9-3 آزمون F
برای تحلیل کلی رگرسیون از روش واریانس و در روش واریانس از آزمون F استفاده می گردد.منظور از کل رگرسیون ارزیابی همزمان کل رگرسیون به جز مقدار ثابت است.تابع آزمون F که معیار معنادار بودن و اعتبار کل رگرسیون می باشد تابع آزمونی برای معنادار بودن R2 نیز می باشد.هر چه R2 بزرگتر باشد،مقدار F نیز بزرگتر است.(آذر و مومنی،1385).برای آزمون فرضیه ها از آزمون F استفاده خواهد شد.