فرضیهی دوم عبارت است از: نقش توبه در سیاست جنایی ایران در خصوص مجازات های مربوط حد بیشتر از تعزیر است.
با بررسی نظریههای مرتبط با توبه و سقوط حدود میتوان سه نظریه را برجسته دانست. طبق نظریهی اول، توبه به طور کلی موجب سقوط مجازات میگردد. فقهایی که چنین نظری دارند دیدگاه خوشبینانه و آسانگیرانه داشتهاند و به شایستگی، به نقش اصلاحی توبه پی بردهاند و به همین علت تائب را شایستهی عفو دانستهاند. نظریهی دوم معتقد است که توبه، به طور کلی موجب سقوط مجازات نمیشود. فقهایی که چنین دیدگاهی را مطرح میکنند دیدگاه سختگیرانه و بدبینانهای دارند و معتقدند که توبه ساقط مجازات اخروی است و نباید در مجازاتهای دنیوی سقوطی صورت بگیرد. نظریهی سوم بین حد محاربه و دیگر جرایم تفکیک قائل شده و معتقد است که توبه فقط در مجازات محارب، آنهم قبل از دستگیری ساقط مجازات است و در سایر جرایم تأثیری ندارد. از میان این سه دیدگاه، میتوان ادلهی کسانی را که قائل به سقوط حد به واسطهی توبه هستند قویتر است.
همچنین چهار نظریه در رابطه با توبه و تعزیزات مطرح شد. نظریهی اول معتقد به یکسانی حدود و تعزیرات است یعنی معتقد است که تعزیرات مانند حدود است و اگر قبل از اثبات جرم در دادگاه توبه کند تعزیز از او ساقط است و اگر پس از آن توبه کند در صورتی که راه احراز جرم بینه باشد تعزیر جاری میشود و اگر راه احراز جرم اقرار باشد قاضی مخیر است که وی را مجازات یا عفو کند. نظریهی دوم معتقد به عدم تأثیر توبه در سقوط تعزیر است. علت این نظریه این است که چون اصل جاریکردن تعزیر، اندازه، نوع و کیفیت آن در اختیار حاکم است پس بیشتر از توبه نظر حاکم است که تعیینکنندهی مجازات است. البته حاکم فقط در مورد حقوق الهی میتواند مجرم را عفو کند. نظریهی سوم اعتقاد به سقوط مطلق تعزیرات با توبه دارد. بنابر این نظر، توبه تعزیر را به طور مطلق ساقط میکند چه پیش از اقرار بینه و چه بعد از آن. این نظریه نیز خوشبینانه و آسانگیرانه است. اما نظریهی چهارم اینگونه بحث میکند که اولاً توبه از تعزیر اگر پیش از اقامهی بینه، اقرار و یا علم قاضی باشد تعزیر را ساقط میکند. همچنین در حقالناس نه توبه و نه قاضی تأثیری در سقوط مجازات ندارد. در آخر این نتیجه به دست آمد که نقش توبه در سیاست جنایی ایران در خصوص مجازات های مربوط حد بیشتر از تعزیر است، علت این امر نیز این است که اولاً در مورد سقوط مجازات حدی با توبه در نص اسلام و قانون بیشتر سخن آمده است. ثانیاً با توجه به نقش قاضی در مورد مجازاتهای تعزیری این فرضیه نیز تأیید میگردد هرچند که رویهم رفته هم در برخی از جرایم اعم از حدی و تعزیری، توبه موجب سقوط مجازات میشود.
فرضیهی سوم نیز مبنی بر اینکه به نظر میرسد آنگونه که باید، توبه، در سیاست جنایی کشور ما اعمال نمیشود، مورد تأیید قرار گرفت. علت این است که در سیاست تقیینی ما به کرات در مورد توبه سخن رانده شده است ولی در برخی موارد و برخی جرایم نیز سکوت شده است. دست قاضی در جرایم حقالله و حق جامعه برای عفو باز است ولی در حقالناس خیر و باید حق مردم ادا شود. در مورد سیاست قضایی نیز به خاطر اختلاف سلایق قضات، گاهی توبه آنگونه که شایسته است اعمال نمیشود. در مورد سیاست اجرایی هم نهادها، مجرمین را به توبه دعوت میکنند ولی گاهی خود مجرمین به توبه نائل نشده و اصرار بر ارتکاب جرایم دارند. در مورد سیاست مشارکتی نیز باید گفت که متأسفانه جامعهی مدنی شخص تائب را اصلاحشده نمیداند و جامعه او را نمیپذیرد. بنابراین توبه آنگونه که شایسته است در سیاست جنایی ما اعمال نمیشود. در ادامه پیشنهاداتی برای اعمال بیشتر توبه در سیاستهای جنایی کشور ارائه میگردد.
پیشنهادها:
با توجه به اهمیت بسزای توبه به عنوان یک نهاد قوی در سقوط مجازات و با عنایت به اصلاحاتی که اخیراً در نظام قضایی کشور در حال شکلگیری است لازم است پیشنهاداتی ارائه گردد:
1- بهتر است از طرف رئیس قوه قضائیه در پروندههای کیفری، قبل از آنکه قاضی صادر کننده رأی حکم صادر کند توجه ویژهای به توبه مجرم بشود و از وجود کارشناسان و روانشناسان به عنوان مشاور قاضی در این خصوص استفاده شود.
2- لازم است نهادی تحت عنوان «نهاد توبه» برای رسیدگی به وضعیت مجرمان نادم و پشیمان تأسیس گردد و با کار گسترده فرهنگی از این امتیاز ویژه قانون گذار اسلام که تا حدودی عملاً تعطیل شده است استفاده بهینه شده و بدین طریق فرهنگ توبه در جامعه جا افتاده و فراگیر شود
3- بهتر است سوء سابقه از سجل کیفری این افراد (توبه کنندگان) حذف گردد.
4- بهتر است بیش از پیش مجرمین به توبه تشویق شوند و در نهادهای بازتولیدکننده مانند زندان، بهزیستی و …مجرمین تحت آموزشهای دینی قرار گرفته و به فواید ترک جرم و مضرات ادامهی جرم پی ببرند.
5- بهتر است برنامههای آموزشی، اردوهای تفریحی و …برای هدایت و راهنمایی مجرمین، تدارک دیده شود.
6- صدا و سیما و رسانهها باید در تهیهی فیلمها، کلیپها و سیدیهای آموزشی به آگاهسازی جامعه در مورد جرایم و خطرات آن و راههای اصلاح مجرمان بهوسیلهی توبه تلاش کند.
7- بهتر است مجرمین توبهکننده و اصلاحشده به توسط رسانهها به همه معرفی شوند و مورد تشویق قرار بگیرند تا بقیهی مجرمین هم به توبه تشویق شوند.
8- باید به مردم آموزش داده
شود که توبهکننده مورد لطف خدا قرار گرفته است و باید مورد پذیرش جامعه نیز قرار بگیرد.
و ….
فهرست منابع و مآخذ
قرآن کریم.
ابن اثیر، مبارک بن ابی الکرام، 1367، النهایه فی غریب الحدیث و الأثر، تحقیق: طاهر احمد الزاوی و محمد الطناحی، قم، مؤسسه اسماعیلیان.
ابن برّاج، 1410 ق، سلسله الینابیع الفقهیه، ج 23.
ابنحزم، محمد بن داود، 1418 ق، المحلی، تحقیق: احمد محمد شاکر، ریاض، دارالنفائس.
ابنرشد، محمد بن احمد، 1420 ق، بدایه المجتهد و نهایه المقتصد، بیروت، دار ابن حزم.
ابنعابدین، محمدامین، 1415 ق، رد المحتار علی الدر المختار، بیروت، دارالکتب العلمیه، 1415ق.
ابنقدامه، محمد بن عبدالله، 1403 ق، المغنی و الشرح الکبیر، بیروت، دارالکتاب العربی.
ابنماجه، محمد بن یزید، بیتا، سنن ابن ماجه، تحقیق: محمد فؤاد عبدالباقی، بیروت، دارالفکر.
