دانلود متن کامل پایان نامه ارشد :
شبکههای اجتماعی مجازی به کاربران خود این امکان را میدهند که بدون نیاز به ارائهی اطلاعات واقعی دربارهی خود، به عضویت آنها درآیند. این گمنامی برای افراد آزادی عمل فراوانی به دنبال دارد؛ از جمله اینکه کاربران در این شبکهها به خوداظهاری روی میآورند، به این معنا که خود واقعیشان را افشا میکنند و مطالب مربوط به امیال و آرزوها، طرز تفکر و زندگی خصوصی خود را به اشتراک میگذارند. همچنین افراد در فضای مجازی این امکان را دارند که خودهای جدید ساخته و آنها را به دیگران معرفی کنند؛ خودهایی که ساخته و پرداختهی ذهن شخص هستند و شباهتی با خود واقعی او ندارند. ناشناخته بودن به افراد کمک میکند تا اعتماد بیشتری به هم پیدا کنند. افراد با به اشتراک گذاشتن علایق و سلایق خود، میتوانند دوستان جدیدی بیابند، ضمن اینکه ارتباط با دوستان گذشتهشان را حفظ و یا تقویت کنند. همچنین افراد در این شبکهها سعی میکنند خود را بهتر از آنچه که هستند جلوه دهند.
با توجه به جذابیتهای ذکر شده برای شبکههای اجتماعی، و با در نظر گرفتن گستردگی روزبهروز شبکههای اجتماعی و سهولت دسترسی به آنها، این شبکهها مخاطبان جوان بسیاری را به خود جذب کردهاند. بر طبق آمار سایت اینترنتوورلداستتس در تاریخ 31 دسامبر 2013، جمعیت جهان بیش از هفت میلیارد و صد و هفتاد میلیون نفر است؛ دو میلیارد و هشتصد میلیون نفر در دنیا، یعنی 39 درصد جمعیت جهان کاربر اینترنت هستند. ضریب نفوذ استفاده از اینترنت در جهان به 32.7 درصد رسیده است. سایت استتیستا آمار کاربران فعال شبکههای اجتماعی پرطرفدار جهان را تا ژوئن 2014 به این ترتیب گزارش میکند: فیسبوک یک میلیارد و دویست و هشتادهزار نفر، گوگل پلاس 343 میلیون نفر، لینکدین 300 میلیون نفر و توییتر 255 میلیون نفر.
بنا به اعلام سایت اینترنتوورلداستتس، در منطقهی خاورمیانه، تا تاریخ 31 دسامبر 2013، 103 میلیون نفر کاربر اینترنت وجود داشته که 45 میلیون از این تعداد، کاربران ایرانی هستند. ایران با داشتن این تعداد کاربر اینترنت، رتبهی نخست را در خاورمیانه دارد و عربستان سعودی با داشتن 16 میلیون کاربر، با اختلاف بسیار زیاد از ایران، در رتبهی دوم قرار دارد. به دلیل فیلتر بودن فیسبوک در ایران و اقدام متقابل فیسبوک در حذف نام ایران از لیست کشورهایی که به آنها خدمات میدهد، امکان یافتن آمار دقیق کاربران ایرانی این شبکهی اجتماعی امکانپذیر نیست، اما آمارهای غیررسمی از وجود بیش از 2 میلیون کاربر فعال و حرفهای فیسبوک در ایران، و 12 تا 17 میلیون کاربر نیمهفعال حکایت دارد.
حضور مستمر کاربر در شبکههای اجتماعی، باعث تقویت روابط او با دوستان مجازی و کاهش روابط در دنیای حقیقی میشود. این افراد، وقت گذراندن در فضای مجازی را جایگزین زمانی که باید با دوستان و خانوادهی خود بگذرانند میکنند. گاهی فرد آنچنان به فعالیت در شبکهی اجتماعی و ارتباط با دوستان مجازی خو میکند که ترجیح میدهد بیشتر در فضای مجازی و با دوستان مجازی ارتباط داشته باشد تا با افرادی که از نظر فیزیکی به او نزدیک هستند، مثل همسر و اعضای خانواده.
نکتهی مهم دیگر این است که تفاوت کیفیت روابط در جهان مجازی و جهان حقیقی، باعث شده ارتباط گرفتن با جنس مخالف در فضای مجازی عادیتر و البته آسانتر باشد. تغییر سبک رابطه با جنس مخالف در فضای مجازی، این نوع رابطه را سادهتر و مخفیانهتر کرده است. ارتباط با جنس مخالف در فضای مجازی، امری است که به نسبت ارتباط با جنس مخالف در فضای واقعی، سادهتر، پیش پاافتادهتر، معمولتر و حتی اجتناب ناپذیرتر مینماید. به سختی میتوان فردی را یافت که در شبکهی اجتماعی اینترنتی فعالیت کند و دوستانش همه همجنس او باشند. حتی فردی که در فضای حقیقی، تنها با دوستان همجنس خود معاشرت دارد نیز چنین نکتهای را به ندرت در فضای مجازی رعایت میکند؛ یعنی کمتر به رابطهی صرف با همجنسانش پایبند است. به گفتهی محمدصادق افراسیابی، 45.2 درصد از زنان و 25.2 درصد از مردان معتقدند عضویت در شبکهی اجتماعی کلوب این امکان را برای اعضا فراهم ساخته که در شرایط راحتتری نسبت به فضای واقعی با جنس مخالف ارتباط دوستانه برقرار کنند (افراسیابی، 1392: 3).
جذابیت شبکههای اجتماعی از یک سو و سهولت فعالیت در این شبکهها از سوی دیگر، سبب میشود تا بررسی رابطه بین عضویت و فعالیت در این شبکهها و تغییرات مربوط به زندگی خانوادگی جوانان عضو، به عنوان یک پرسش جدی برای پژوهشگران حوزهی جامعهشناسی و ارتباطات مطرح شود. محمدصادق افراسیابی، میگوید بیشتر شرکتکنندگان در پژوهش او اذعان کردهاند که برای استفادهی بیش از حد از اینترنت برای فعالیت در شبکههای اجتماعی، مورد اعتراض سایر اعضای خانواده قرار گرفتهاند (افراسیابی، 1392: 3).